Startseite » FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

.

Unsere Leser blicken über die Landesgrenzen, so in diesem Fall in die Niederlande – und finden dort interessante Nachrichten (die in diesem Fall wehmütig stimmen):

28 JULI 2020 21:29

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

 

Symbool van ruim een eeuw FIAT.

In Lingotto aan de via Nizza gaan de laatste lichten uit. De oude fabriek van het FIAT concern dat dienst deed sinds 1922, zal vanaf september niet langer gebruikt worden voor werkzaamheden van de Italiaanse autofabrikant. Het bericht komt kort na de aankondiging van FCA, dat het vanaf volgend jaar als bedrijf samen zal gaan met het Franse PSA onder de naam Stellantis.

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

Met legendarische testbaan op het dak.

Lingotto was, ondanks dat het FIAT’s tweede productielocatie (tot 1923 werd aan de Corso Dante Alighieri geproduceerd) was en dat het snel te klein werd (het grote Mirafiori werd in 1936 al gebouwd), hét symbool van FIAT als autofabrikant van formaat. Met markante testbaan op het dak was het een teken van industriële macht en Italiaanse voortvarendheid. Symbool van de gemotoriseerde massa-industrie en modernisme (met de 508 Ballila als belangrijkste vrucht). Het moederbedrijf FIAT werd voortaan zelfs in de volksmond kortweg Lingotto genoemd (ook door ons). Dat zal na dit aangekondigde vertrek snel minder worden. Lees meer over Fiat’s fabrieksgeschiedenis in een van onze La Grande Storia artikelen.

 

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

FIAT wat losser van Italië.

Men vreest in Italië al enige jaren dat het hoofdkantoor van het onder Marchionne sterk gemondialiseerde Fiat, vroeg of laat zou verdwijnen. Die angst heeft vooral te maken met het ongunstige ondernemingsklimaat op het schiereiland en dus vreest men vaak het ergste. De afgelopen jaren heeft onder andere John Elkann, het Italiaanse volk flink op het hart gedrukt, dat Turijn de bakermat van FIAT zal blijven ondanks andere locaties waar men actief is, al dan niet om fiscale redenen. Met de overplaatsing van de laatste 300 werknemers van Lingotto naar Mirafiori, is Turijn weliswaar niet uit beeld, maar is het symbolische zenuwcentrum van la Fabbrica Automobili Torino wel een stuk meer diffuus geworden. Stellantis zal het sterrenlicht worden van een nieuw tijdperk, terwijl het ‘Fiat Lux’ langzaam uitdooft. Lingotto blijft overigens wel in bezit van FCA.

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar

Hier der link zum Originalbericht:
https://www.autoedizione.nl/fca-verlaat-lingotto-na-98-jaar/

lancianews dankt Herrn Dr. Herbsthofer für den Hinweis auf diesen Online-Artikel aus den Niederlanden. Dieser zeigt weitere 20 zeitgenössische Aufnahmen, welche die bedeutende architektonische und produktionstechnische Position der FIAT-Fabrik eindrucksvoll darstellen.

Weitere Informationen über Lingotto finden Sie bei Wikipedia: https://de.wikipedia.org/wiki/Lingotto

FCA verlaat Lingotto na 98 jaar – Lingotto 2008 (Wikipedia)

 

E. Marquart / 8.2020

Schreibe einen Kommentar

Sicherheitsfrage *

Ähnliche Beiträge